A GPS ről röviden, érthetően < < <

A GPS magyarul mondva Globális Helymeghatározó Rendszer. Önmagában „csak” arra alkalmas, hogy pontosan megállapíthassa, hogy a vevőkészülék pontosan hol tartózkodik (és a vevőkészülékkel együtt annak használója).

Ezt a pofonegyszerű, de ugyanakkor végtelenül nagy jelentőségű funkcióját egy hatalmas - a hétköznapi felhasználónak azonban láthatatlan -, műholdakból, hálózatokból álló rendszernek köszönheti. Mint általában minden nagy jelentőségű találmány, úgy a GPS is a katonai alkalmazásoknak, fejlesztéseknek „köszönheti” létrejöttét. A zsebünkben lévő GPS tehát kijelzi nekünk, hogy akkor és ott, pontosan hol vagyunk. Ezek a készülékek csak veszik a jeleket és különböző számításaik segítségével elemzik a műholdaktól való aktuális távolságot, melynek eredménye az, hogy hol is vagyunk. Mindezt egy szempillantás alatt.

 

Az elmúlt években a magánhasználatú GPS-ek robbanásszerűen terjedtek el. 2007 első felében a becsült magán GPS felhasználók (tehát a nem repülési, nem hajózási, nem katonai rendszerek) száma több 100 milliós nagyságrendet ért el! Napjainkban az egyszerű kezelésű Portable Navigation Assistant (PNA) - ami egy kb. mobiletelefon méretű készülék, utcán gyalogolva, járműben egyaránt használható – térhódítása jellemző, de hasonló léptékben terjednek a PDA-kon (hétköznapi kéziszámítógép szövegszerkesztővel, eseménynaptárral) és mobiltelefonokon futó GPS rendszerek is. Figyelembe véve azt, hogy 2 évvel ezelőtt a gps-ek nem voltak említhető mértékben kimutatható számban elérhetőek, a becslések szerint Magyarországon, ma (2007 második felében) minden 8. (!) háztartáshoz kapcsolható valamilyen GPS készülék (pl. valamely családtag munkájához kötődően).

Az elmúlt pár év és a elkövetkező rövid időszak a mobiltelefonok elterjedéséhez hasonlítható, mindannyian emlékszünk: 1993-ban még felkaptuk a fejünket, ha az utcán telefoncsörgést hallottunk, 1999-ben pedig már nem is igazán ismertünk olyan embert környezetünkben, akinek ne lett volna mobilja.

A GPS technológia autókba, mobiltelefonokba, kéziszámítógépekbe történő bevitele már megkezdődött, hamarosan pedig mindennapos funkcióvá válik az éppen nálunk lévő „okoskészülékben” (hívják majd telefonnak vagy bármi másnak). Ugyanúgy, mint ma a mobilunkban a számológép, vagy a kamera. Emlékszünk még: a 2001-2002-es csúcstelefonokat nézve elképzelni sem tudtuk, hogy valamikor majd digitális fényképezőgép, ne adj Isten videókamera lesz bennük, ma pedig… Pedig ez alig 5 éve volt! Jelen sorok írásakor is pl. mintegy 3.000 fajta/típus (!) mobiltelefon vagy PDA kínál ilyen szolgáltatást.

Alapfogalmak, rövidítések dióhéjban

GPS – (Global Positioning System)
műholdak segítségével állapítja meg pontos tartózkodási helyünket (koordináták)

PNA – (Portable Navigation Assistant)
jellemzően navigációs célokra tervezett készülék, nagy képernyővel (többnyire érintőképernyő), az elengedhetetlen térképadatbázissal és navigációs szoftverrel

DIGITÁLIS TÉRKÉP –
a GPS megállapítja, hogy pontosan milyen koordinátákon tartózkodunk. De a hétköznapi használatban ez valljuk be, nem mond sokat. Térképekhez szoktunk, utcákban, utakban gondolkozunk. A precíz térképadatbázis elengedhetetlen, hiszen ezt párosítva a koordinátákkal (ami egy nehezen értelmezhető számsor) máris érthetővé és LÁTHATÓVÁ válik, hogy pl. Budapesten vagyunk, a Váci úton.

NAVIGÁCIÓS SZOFTVER -
A gps készülék, a térkép, még együtt sem érne sokat, ha nem egészülne ki az okos navigáló szoftverrel. Hiszen a GPS készülékek „legnagyszerűbb nagyszerűsége”, hogy csak kijelölünk egy célt, egy pontot (POI-t) és már megyünk is oda. A kijelölést, a keresést, az átlátható grafikát, és a legfontosabbat, az útvonal megtervezését valójában a navigációs szoftver végzi. Hiába tehát a pontos pozíció, a hibátlan térkép, ha a navigációs szoftver nem a legmegfelelőbb módon használja az információkat és rossz logika alapján ad tanácsot nekünk. Az igazán emberbarát, közlekedést, optimális útvonalat, áttekinthetőséget és egyszerű kezelést nyújtó szoftver megtervezése talán az egyik legbonyolultabb projekt a szoftverfejlesztők világában. Hazánk egyik büszkesége, az újabb és újabb világsikereket arató iGO és az iGO szisztémán működő programok, pontosan a jó logika, felhasználóbarát és okos viselkedésének, tervezésének köszönheti, hogy a legnépszerűbb alkalmazássá válhatott. Annyira, hogy már nem csak a GPS (PNA,PDA, Mobil) vásárlók részesítik előnyben, hanem sok nagy gyártó cserélte le korábbi saját (!) navigációs szoftverét és kezdett tárgyalásokat a magyar Nav n Go-val (az iGO atyja és tervezője), hogy az iGO szisztémáján alapuló programokat szerelhessenek be gyárilag. A Mitac Mio (Mio digiWalker), a MyGuide, a HP, a Sony mind-mind a saját fejlesztésüket hátrasorolva, meghajoltak az iGO nagyszerűsége előtt és ma már ezen rendszerrel felszerelve gyártják készülékeiket (ha nem is mindig iGO néven, de a design és a stílus könnyen felismerhető). A következő lépés a ma talán még kesze-kuszának látszó, új autókba épített, autógyárak által fejlesztett gyári navigációk megreformálása, ahol a neves és legismertebb autógyárak komoly szerepet szánnak az iGO / Nav n Go csapatának.

 

POI – (Point of Interest)
Magyrul: Érdekes Hely. A GPS rendszerekben egy adott ponthoz rendelhető leírás, hogy itt, egy valamilyen okból érdekes pont található. Pl.: itt tankolni tudunk (benzinkút POI), étkezni tudunk (étterem POI), megszállni tudunk (hotel POI). A navigációs szoftver egységes kezelőfelületét és megjelenítését használva a POI-król részletes információ adható, a POI-k kereshetők, a kiválasztott hely útvonalunkba beépíthető stb.stb. Minden állomás, cél és kiindulópont egy POI, egy érdekes pont, akár saját lakásunkról, munkahelyünkről, akár kedvenc cukrászdánkról van szó.

 

SMARTPOI –
A fenti POI információk bővített változata. Képpel, hanggal, esetleg videóval, sokszintű kereshetőséggel felruházható POI-k. A fejlődés a személyhívó kontra mobiltelefon esetéhez hasonlítható. A távoli elérés a személyhívókkal indult, nagyon nagy segítség volt, de a mobiltelefonok szolgáltatásai hamar kiszorították (ma már nagyon ritka) a személyhívókat. Ma POI információt minden készülék kezel, smartPOI-t még talán kevesebb, de hamarosan általánossá válik. A POI-t és smartPOI-t is szolgáltató cégek (pl.: NaviPro) ezen átmeneti időszakban a POI megjelenítést minden készüléken elérhetővé teszik és ha a éppen használt készülék képes smartPOI használatára is, akkor ott már az lesz futtatható (mint 20-25 éve a televízió csatornák akik képesek voltak színesben is sugározni: ahol volt alkalmas készülék, ott színesben is fogható volt a tv-műsor, ahol nem, ott is ment az adás, csak FF-ben). Ma már minden készülék színes, sőt szupervékony plazmák vesznek körbe minket, jön HD felbontás, sőt a 3D tv is kopogtat…

 

 

_________________________________________________________________________________________

 

Tagságaink:
A jelen oldalakon található információk bármilyen jellegű felhasználása kizárólag a NaviPro írásos engedélyével lehetséges. Minden jog fenntartva. Copyright © 2007 StarWare Kft. A Garmin logo a Garmin Inernational Inc., az iGO a Nav n Go bejegyzett védjegyei.
 
Híreink


 

Hatalmas IGO siker az IFA-n!
Lezajlott az információs szektor egyik legfontosabb eseménye, a berlini IFA. A NavNGo amellett hogy bemutatta az iGO 8-at, a cég a kiállításon jelentette be, hogy az általuk fejlesztett NavNGo iGO navigációs szoftvert használja, többek között már a Sony, a Mio és a Clarion is.
tovább az index.hu cikkére

 
A Garmin adta el a legtöbbet
A GPS Business News elemzést tett közzé a GPS navigációs piac 2007. második negyedéves adatairól. A legutóbbi PNA/PND eladási eredmények szerint a Garmin az utóbbi negyedévben átvette a vezetést a piacon. A gyártó ügyesen épített a PND vásárlásban fejlődő amerikai piacra, és így 2,6-szoros, míg a második TomTom "mindössze" 2,1-szeres növekedést tudott produkálni.
tovább a pdamania.hu cikkére
 
     
 
 

Érdekes információk kezdőknek

Mi fán terem a GPS technológia? Nem tudja? Olvasson tovább!

A PDAMania és a totalGPS linkjei
 
     
 
Adatok feltöltése, regisztráció
 
 
 
     
 
Hivatalos partnereink (fejlesztők, készülékforgalmazók)
Készülékek

Garmin, iGO My Way 2006, IGO 8,
MyGuide, Garmin, Mio,
LG, Asus, Pioneer, HTC,
Harman/Kardon,
Blaupunkt, Clarion, Nokia,
Samsung, Hewlett-Packard

valamint az iGO rendszert használó PNA, PDA és mobiltelefonok mindegyike!

 
 
 
     

___________________________________________________________________________________________________________